ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΓΙΑΣ

ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026

ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΓΙΑΣ

Εννέα ζωγραφικά έργα σε καμβά, δουλεμένα με πινέλο και ακρυλικά χρώματα, εκθέτει ο πρωτοεμφανιζόμενος ζωγράφος Κωνσταντίνος Σακελλαρίου στη Kourd Gallery. Ο νέος καλλιτέχνης, που σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., έχει, με δυναμικές κυκλικές κινήσεις, σχεδιαστικό οίστρο και εκφραστική ορμή, συνθέσει έναν ανοίκειο, φανταστικό κόσμο, κατανέμοντας αυστηρά πάνω στην επιφάνεια του πίνακα, το μαύρο, το άσπρο, τις αποχρώσεις της ώχρας και του γκρι.

Διάφορες φόρμες, σκόρπιες ή μπλεγμένες αναμεταξύ τους, εικονίζουν υβριδικά πλάσματα και μαγεμένα αγρίμια. Σκελετούς ή απολιθωμένα οστά. Αντικείμενα που έχουν εγκαταλείψει το γνώριμο περιβάλλον ενός δωματίου, τα οικεία μέρη, για να ταξιδέψουν προς το άγνωστο, χωρίς τους νόμους της βαρύτητας. Τα πράγματα, όσα μορφοποιούνται ή ρευστοποιούνται στους πίνακες του Σακελλαρίου, αιωρούνται ή πορεύονται εκτός τόπου και χρόνου, σε έναν χώρο απροσδιόριστο, ονειρικό. Σε μια χώρα της αμφιλογίας και του αινίγματος. Σε μιαν έρημο όπου η κατάσταση των πραγμάτων μοιάζει συγκεχυμένη, απειλητική, αφού όλα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και κάποια από τα όντα είναι νεκρά ενώ κάποια άλλα μόλις γεννιούνται ή μεταλλάσσονται.

Η συνάθροιση αυτή από αναπάντεχες φιγούρες, καθώς καλεί τον θεατή να ξεδιαλύνει τα αλλόκοτα συμπλέγματα, να παρατηρήσει την εφιαλτική πρόσμιξη ετερόκλητων ζωικών μορφών και να σταθμίσει τη συνάντηση του άγριου με το εξωπραγματικό και το καθημερινό, είναι ένας αναστοχασμός γύρω από την σουρεαλιστική εποποιία που μας έχει κληροδοτήσει ο 20ος αιώνας. Ο Σακελλαρίου ξανακοιτάζει, από την οπτική γωνία μιας σημερινής νεο- σουρεαλιστικής αισθητικής, τη σκακιέρα με τα πιόνια, τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα, τις νύφες και τους εργένηδες του Μαρσέλ Ντυσάν. Τις όχθες και τα πλανητικά εδάφη του Ιβ Τανγκί. Τα τοπία με την ισχυρή λογική των παραλογισμών του Νταλί. Τα πτηνά και τις παραδοξότητες του Μαξ Ερνστ. Αλλά και το βαρύ bestiarium ή τη Μινωταυρομαχία του Πικάσο. Συγχρόνως αποτίει φόρο τιμής στην έννοια του τυχαίου και στην αυτοματική γραφή,έχοντας για οδηγό του την αυθόρμητη ζωγραφική κίνηση του χεριού και τους ρυθμούς της, την άμπωτη και την παλίρροια της φαντασίας.

Πέρα όμως από το σουρεαλιστικό πνεύμα το οποίο επικαλείται με πάθος η ζωγραφική του Σακελλαρίου, ο θεατής αξίζει να εκτιμήσει την πλαστικότητα και την ένταση του σχεδίου του. Γιατί χάρις σ ́ αυτές, τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής γίνονται οργανικό κομμάτι της κοσμογονικής στιγμής όπως την υπονοεί το ζωγραφικό έργο. Αποκτούν υπόσταση όπως την εννοούν οι ποιητές στα «ποιήματα πραγμάτων» γνωστά και ως Dinggedichte ή Things poems.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Επιμελήτρια της έκθεσης

photo credits: Boris Kirpotin και Φίλιππος Πανουλής

10.02 –  25.04.2026
Τρίτη: 18:00 – 23:00
Τετάρτη – Παρασκευή: 12:00– 20:00 & Σάββατο: 11:00- 15:00.
ΕΡΓΑ

Κωνσταντίνος Σακελλαρίου

``Ό,τι έχει απομείνει``, 2025, Ακρυλικό σε καμβά, 140 x 170 εκ.

Κωνσταντίνος Σακελλαρίου

``Alter Ego``, 2022, Ακρυλικό σε καμβά, 180 x 240 εκ.

Κωνσταντίνος Σακελλαρίου

``Ιστορίες της άμμου``, 2025, Ακρυλικό σε καμβά, 150 x 190 εκ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Kourd Gallery
Κασσιανης 4 & Φαναριωτών., 114 71, Αθήνα.

10.02 – 25.04.2026
Τρίτη: 18:00 – 23:00
Τετάρτη με Παρασκευή: 12.00 – 20.00
Σάββατο: 11.00 – 15.00