Ένδυμα Ψυχής – Σύρος

ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ & ANATOLI GEORGIEV
ΣΥΡΟΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, παρουσιάζουν την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από τις 6 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, 2022. Με αφετηρία τη Λαογραφική Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η ιδιαίτερη εικαστική σύλληψη των δύο δημιουργών, Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, συνταιριάζει δύο μορφές τέχνης. Φωτογραφία και κεντητική συναντώνται με έναν πρωτότυπο τρόπο ενσωμάτωσης στοιχείων ιστορίας και παράδοσης στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Η φωτογραφική δουλειά του Βαγγέλη Κύρη αναδεικνύει τα σπάνια ελληνικά ενδύματα του 18ου και 19ου αιώνα, παρουσιάζοντάς τα φορεμένα από σημερινούς ανθρώπους, ηθοποιούς και μοντέλα. Αιχμαλωτίζοντας το ανθρώπινο πάθος στην έκφραση του βλέμματος και του σώματος, ο φωτογράφος αποδίδει τη μυστηριακή ατμόσφαιρα μιας παρελθούσας εποχής σε μία νέα ερμηνεία της έννοιας του ελληνικού. Ο Anatoli Georgiev, με τη σειρά του, επενδύει κάθε φωτογραφία με εντυπωσιακά κεντήματα, χαρίζοντάς της μοναδική ταυτότητα και μία διαφορετική, τρίτη διάσταση. Συνεχίζοντας εκεί όπου σταματάει η ιστορική μαρτυρία, οι δύο δημιουργοί ανακαλούν από το σκοτάδι της λήθης, μορφές και σύμβολα της ελληνικής παράδοσης, προτείνοντας μία διαφορετική, μα καθόλα αληθινή, ανάγνωση του παρελθόντος. Η ενστικτώδης επικοινωνία του φωτογράφου με το μοντέλο και, μαζί, η βαθιά γνώση και η εξοικείωση των δύο καλλιτεχνών με την κίνηση του σώματος, τη ματιά, το φως και τις υφές, αντανακλώνται στην προσεκτική επιμέλεια κάθε επιμέρους κομματιού μαρτυρώντας, τελικά, την ποιότητα του συνόλου. Τα 50 φωτογραφικά πορτραίτα αναπτύσσονται στον χώρο της Πινακοθήκης σε τέσσερεις ενότητες: Ήρωας. Νήσος. Ψυχή. Μνήμη. Κάθε μία τους συνιστά ξεχωριστή εμπειρία ξετυλίγοντας ιστορίες τόπων και προσώπων συμπυκνωμένες σε μία, κάθε φορά, εικόνα. Η έκθεση ολοκληρώνεται με το σύντομο film που προβάλει την πορεία της δημιουργίας τους και την αφηγηματική παράθεση 10 χειροποίητων βιβλίων, που περιλαμβάνουν το σύνολο της μνημειακής αυτής δουλειάς.
Επιμέλεια έκθεσης: Έρικα Βασιλείου και Γιώργος Αλτουβάς
ARTWORKS

Ενδυμασία της Βιλελμίνης Ράινεκ, Αυλή της Βασίλισσας Αμαλίας, 19ος αι.

Χειροποίητο χρυσόκεντημα, με χρυσό κορδόνι και χρυσές κλωστές, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά, με reactive μελάνια.
Διάσταση: 130 x 105 εκ.

Φορεσιά από το Άργος, Πελοπόννησος, 19ος αι.

Χειροποίητο χρυσόκεντημα, με χρυσή μεταλλική κλωστή, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά, με reactive μελάνια.
Διάσταση: 130 x 105 εκ.

Φορεσιά Καραγκούνας, Θεσσαλία, 19ος αι.

Χειροποίητο χρυσόκεντημα, με χρυσό κορδόνι και σταυροβελονιά με βαμβακερές κλωστές, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά, με reactive μελάνια.
Διάσταση: 130 x 105 εκ.

Φορεσιά Λήμνου, 18ος αι.

Χειροποίητο χρυσόκεντημα (μακριές και κοντές βελονιές), με ολομέταξη και χρυσή κλωστή, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά, με reactive μελάνια.
Διάσταση: 130 x 105 εκ.

Φορεσιά Λευκάδας, 19ος αι.

Χειροποίητο χρυσόκεντημα, με χρυσή μεταλλική κλωστή και χρυσό κορδόνι, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά, με reactive μελάνια.
Διάσταση: 130 x 105 εκ.

Φορεσιά Ίου, 18ος αι.

Χειροποίητο χρυσόκεντημα (μεταξοβελονιά), με μεταξωτές κλωστές, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά, με reactive μελάνια.
Διάσταση: 130 x 105 εκ.

EXHIBITION LOCATION

Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος

Ώρες έκθεσης: Δευτέρα με Κυριακή 11:00-13:30 & 18.30-22.00

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ίδρυμα Αντωνίου Ε. Κομνηνού
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης
Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος
Γκαλερί Κούρντ, Αθήνα

φωτογραφική λήψη του χώρου της έκθεσης: Αλέξανδρος Πετράκης