Αναζητώντας την Απτότητα

Αναζητώντας την Απτότητα

ΒΑΛΙΑ ΚΑΠΕΛΕΤΖΗ, SILVANA Mc NULTY, MARIANDIE, ANNIE RIGA
04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Πρόγραμμα ομιλιών

Τίτλος: Doing Feminism: Μια συζήτηση ανάμεσα στη Mariandrie και το Odyicon
Ομιλητές: Mariandrie και Odyicon
Ημερομηνία: Τετάρτη 31.05.2023
Ώρα: 19.00

Σε αυτή τη δημόσια συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών, η Mariandrie θα επικεντρωθεί στην περιπλοκότητα της καλλιτεχνικής μεθόδου της προσφέροντας μια εις βάθος ανάλυση του έργου της. Κατ’ αρχάς θα αναλύσει την αφετηρία της έρευνάς της γύρω από τη θέση που κατέχουν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες, και την τέχνη που νοείται ως «θηλυκή». Στη συνέχεια θα αποκαλύψει τις επιλογές που κρύβονται πίσω από τα υλικά που χρησιμοποιεί, όπως η ίνα που συνδέεται με τη θηλυκότητα και τη χειροτεχνία, σε αντίθεση με το χρώμα που είθισται να θεωρείται εκλεπτυσμένο και αρρενωπό. Οι διερευνήσεις της Mariandrie θα επεκταθούν πέρα από τα όρια του έργου της εξετάζοντας το φύλο και τους ενδιάμεσους χώρους του δυαδικού συστήματος, όπου οι έννοιες διαπλέκονται επιτρέποντας να προκύψουν νέες οπτικές.

Για να εμβαθύνει περαιτέρω σε αυτές τις θεματικές, η Mariandrie προσκάλεσε ως συνομιλητή της τον ταλαντούχο διατομεακό καλλιτέχνη Odyicon. Μαζί θα εξερευνήσουν τη δημιουργική διαδικασία μέσα από αυτοβιογραφικές εμπειρίες του doing feminism, εξηγώντας πώς αυτές εγγράφονται σε ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ελάτε να γνωρίσετε το σκεπτικό των καλλιτεχνών και να ανακαλύψετε τη δύναμη της τέχνης ως καταλύτη κοινωνικού προβληματισμού και μετασχηματισμού.

Τίτλος: Μια συζήτηση για την θέση του textile design στη σημερινή ελληνική κοινωνία
Ομιλητές: Βάλια Καπελετζή και Χριστιάνα Βαρδάκου
Ημερομηνία: Τετάρτη 07.06.2023
Ώρα: 19.00

Μια συζήτηση μεταξύ δύο καλλιτεχνών που ειδικεύονται στο ύφασμα προσεγγίζοντάς το από διαφορετικές σκοπιές. Συντροφεύστε μας σε μια βραδιά διαδραστικής συζήτησης και ενδοσκόπησης γύρω από τη θέση του υφάσματος στον χώρο της τέχνης και της μόδας. Η Χριστιάνα Βαρδάκου, σχεδιάστρια ειδικευμένη στις φυσικές βαφές υφασμάτων, και η Βάλια Καπελετζή, καλλιτέχνιδα που επικεντρώνεται στο πειραματικό textile design ανταλλάσσουν απόψεις γύρω από την παρουσία του υφάσματος ως μορφής τέχνης στη σημερινή κοινωνία. Τι είναι το textile design; Κατά πόσο η ενασχόληση με το ύφασμα αποτελεί μια εφήμερη τάση στη σύγχρονη τέχνη; Πόσο στενά συνδεδεμένο είναι το ύφασμα με τον ελληνικό πολιτισμό; Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί όλα αυτά τα ερωτήματα.

Τίτλος: Πειραματικό εργαστήρι ζωγραφικής και εξερεύνησης της υφής
Εργαστήρι: Άννη Ρήγα
Ημερομηνία: Τρίτη 13.06.2023
Ώρα: 19.00

Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι εξερεύνησης της γκαλερί Kourd και του περιβάλλοντα χώρου της, λαμβάνοντας μέρος σε αυτό το βιωματικό πειραματικό εργαστήρι που αναδεικνύει τη διάσταση της υφής στη ζωγραφική. Χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής και της όρασης, θα διερευνήσετε ποικίλες επιφάνειες και υλικά και θα πειραματιστείτε με το φροτάζ και τη χαλκομανία, δύο τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους σουρεαλιστές καλλιτέχνες προκειμένου να προσδώσουν μοναδικές υφές στη ζωγραφική. Θα υπάρχει άφθονος χρόνος ώστε να συνδυάσετε τις τεχνικές αυτές με άλλες, εξερευνώντας τες ελεύθερα. Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με μια σύντομη παρουσίαση, ενώ το πρακτικό σκέλος του θα πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον στο ύπαιθρο· προετοιμαστείτε λοιπόν να ζωγραφίσετε στη φύση ανακαλύπτοντάς την. Αυτή η εκδήλωση για όλη την οικογένεια υποδέχεται συμμετέχοντες κάθε ηλικίας: οι μικροί μας φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Στο τέλος του εργαστηρίου θα μοιραστείτε τις ζωγραφιές και τις εμπειρίες σας με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ενώ θα σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να εξερευνάτε τις υφές του κόσμου γύρω μας μέσα από την προσωπική σας ζωγραφική πρακτική.

Το εργαστήρι θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα – 1 ώρα και 15’ και θα φιλοξενήσει 20-25 άτομα κατ’ ανώτατο όριο. Ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε!

 


 

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά έργων; υφαντά, πίνακες και γλυπτά. Κύριος άξονας της έκθεσης είναι μια αναζήτηση που αφορά στα υλικά και στις δομές των έργων, καθώς αυτά χαρακτηρίζονται από την αίσθηση της απτότητας και του χειροποίητου. Τα υφαντά και τα γλυπτά, φτιαγμένα με οργανικές ύλες και ασύμμετρες φόρμες, οι εντάσεις – όπως προκύπτουν από διάφορες χειρονομίες και μεταπλάσεις των υλικών–, οι ποικιλόμορφες υφάνσεις και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό κάθε ύφανσης, όλα αυτά συνθέτουν τελικά μέσα στον χώρο της γκαλερί ένα είδος «κατασκευασμένου τοπίου». Μέσα στο τοπίο αυτό κυριαρχούν οι ιδέες της γυναικείας έκφρασης και των νέων μορφοπλαστικών προτάσεων, για τις οποίες το απτό συνιστά τόσο ένα δημιουργικό μοτίβο όσο και μια παραγωγική διαδικασία.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Νικολάου
Επιμέλεια Εκθέσεων – Σύμβουλος: Ελένη Βαροπούλου

ARTWORKS

Βάλια Καπελετζή

Oscillating shadowplay 1, 2018
Χειροποίητα υφαντά γλυπτά χρωματισμένα με εκτύπωση εξάχνωσης, νήματα, κλωστές και σύρμα
160 x 100 x 40 εκ.

Silvana Mc Nulty

Χωρίς Τίτλο
Φύλλα και κροσέ βαμβάκι
75 x 20 εκ.

Mariandrie

Pristine Neutrality, 2022
Σχοινί σε ξύλο
110 x 100 x 40 εκ.

Annie Rigas

Go to the wall, 2023
Ακρυλικά χρώματα και σπρέι σε καμβά
140 x 30 x 100 εκ.

EXHIBITION LOCATION

Γκαλερί Κουρντ, Αθήνα.
Κασσιανής 4 και Φαναριωτών, 114 71, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 12.00 – 20.00 μμ.
Σάββατο: 11.00 – 15.00 μμ.