Κατακλυσμοί I

Κατακλυσμοί I

ΔΑΥΙΔ ΜΠΕΝΦΟΡΑΔΟ
5 ΜΑΪΟΥ – 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Η γκαλερί Kourd ανακοινώνει την έκθεση “Κατακλυσμοί” η οποία θα φιλοξενήσει έντεκα έργα μεγάλων διαστάσεων του καλλιτέχνη Δαυίδ Μπενφοράδο σε επιμέλεια Ελένης Βαροπούλου. Η έκθεση “Κατακλυσμοί” είναι η τρίτη ατομική έκθεση του Μπενφοράδο στη γκαλερί Kourd, με την οποία συνεργάζεται από το 2014.

Η επιμελήτρια Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με την έκθεση:

Στην Γκαλερί Kourd, οι πίνακες του Μπενφοράδο εκτίθενται χωρισμένοι σε δύο ενότητες, σε ένα δίπτυχο που συγκροτήθηκε με βάση χρωματικά κριτήρια και με γνώμονα το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Το φως χρησιμεύει στον ζωγράφο ως συνεκτικός κρίκος στα παλίμψηστα τα οποία ο ίδιος επεξεργάζεται, τοποθετώντας επάλληλα στρώματα από χρώμα και απλώνοντας λαζούρες στον μουσαμά. Με τη βοήθεια του φωτός, διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέρη και το Όλον αλλά και αποκτάει υπόσταση ο ρυθμός της χειρονομίας, της πινελιάς, των επεμβάσεων που εγγράφονται από την μιαν άκρη του καμβά στην άλλη. Το φως αραιώνει την πυκνή, αδιαπέραστη μάζα του χρώματος, τις ματιέρες, επεμβαίνοντας, πότε πότε, υπέρ της διαφάνειας. Ρυθμίζει τις ακολουθίες και τα κοντράστα των χρωμάτων. Διευθετεί τα informel στοιχεία και το Fluidum επάνω στον μουσαμά έτσι ώστε το βλέμμα του θεατή, ακολουθώντας τις φωτεινές κηλίδες, όχι μόνο να μην αποπροσατολίζεται, καθώς περιοδεύει ανάμεσα σε μη ιεραρχημένες δομές ή στο πολυεστιακό ζωγραφικό πεδίο, αλλά να συναρμολογεί νοητικά μια φωτεινή διαδρομή. Το φως είναι, επίσης, αυτό που οδήγησε κι εμένα, ως επιμελήτρια της έκθεσης, να ομαδοποιήσω τα έργα με βάση τη φωτεινότητα ή την σκοτεινότητα τους

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται καμβάδες που αποπνέουν μια τέτοια αίσθηση τοπίου ώστε ο θεατής να νομίζει ότι αντικρύζει φυσικά φαινόμενα ή υπερφυσικές πραγματικότητες. Η εντύπωση του είναι ότι βλέπει εικόνες με ουρανούς και θύελλες, εκρήξεις και τρικυμίες, δάση, σπηλιές και καταρράκτες.

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική/ εγκαταστάσεις στο Brandeis University των ΗΠA δίπλα στους Graham Campbell, Susan Lichman, Tom Bills και Enrico Gatson. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τέχνων της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δίπλα στον Akos Birkas.  Έζησε για 17 χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Φλωρεντία αλλά και στη Σύρο. Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένεια του.

Ο Μπενφοράδο έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ όπως στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο και στο Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Ελπίς (Fondazione Elpis) για την υλοποίηση ατομικής έκθεσης στο Τραταλίας της Σαρδηνίας.

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

``Μισοσκόταδο, 2019-2020``

Λάδι σε λινό,
220 x 170 εκ.

``Πράσινο - Κίτρινο, 2018-19``

Λάδι σε λινό,
136 x 136 εκ.

``Αστραπή, 2019-2022``

Λάδι σε λινό,
250 x 200 εκ.

``Grunewald, 2018-19``

Λάδι σε λινό,
220 x 170 εκ.

``Λωτός, 2019``

Λάδι σε λινό,
200 x 200 εκ.

``Επίκεντρο, 2015- 2022``

Λάδι σε καμβά,
200 x 200 εκ.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Kourd Gallery, Αθήνα.
Κασσιανής 2, Αθήνα.

Ωρες έκθεσης: Τρίτη – Παρασκευή 12 – 21 μμ., Σάββατο 11 – 15 μμ