Πίσω στη Φύση

Πίσω στη Φύση

ΤΕΤΗ ΚΑΜΟΥΤΣΗ
17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΜΕ ΒΛΕΜΜΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ,
ψηφιακό και αναλογικό

Γιατί τα τοπία της Τέτης Καμούτση, προϊόντα μιας εικαστικής αναζήτησης που χρησιμοποιεί ως medium τον υπολογιστή και συνθέτει το οπτικό αποτέλεσμα με καθαρά ψηφιακές διαδικασίες, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα των θεατών υποβάλλοντας σ΄αυτούς την αίσθηση μιας φύσης αρχετυπικής, οικείας όσο και απόκοσμης; Πρόκειται για τοπιογραφικές εικόνες που τρέφονται από τη σύγκρουση ανάμεσα στην ψυχρότητα του τεχνολογικού μέσου με τις αντικειμενικές ψηφιακές δυνατότητες και σε μια νέα υποκειμενικότητα με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο.
Θαμπωμένη η Τέτη Καμούτση από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος περνάει από το βάθος του χρώματος όπως αυτό αναδύεται χάρις σε ψηφιακά δεδομένα και εξειδικευμένους χειρισμούς, στο βάθος του συναισθήματος. Με αφοπλιστική αμεσότητα επικαλείται τις αισθήσεις, το μύθο της φύσης, παραδείσιους κόσμους και αστρικές τοποθεσίες. Εν μέσω της σημερινής μιντιακής και τεχνολογικής έκρηξης αλλά και εν μέσω καταστροφών του φυσικού περιβάλλοντος, το στοίχημα της δικής της digital εικονοποιίας είναι να παράξει μιαν αισθησιακή μιντιακή
παράσταση του φυσικού τοπίου.

Η ψηφιακή παραγωγή εικόνων με θέμα τα δέντρα, τα νερά, τους ουρανούς, τα λιβάδια, τη χλωρίδα γενικότερα, συνιστά εδώ μια καλλιτεχνική διαδικασία που ανταποκρίνεται στο iconic turn των τεχνών σήμερα, που υπακούει στον θρίαμβο του Οπτικού και της intermediality. Όμως μέσα από το εικαστικό βλέμμα και το ιδιαίτερο ιδίωμα της στο πεδίο της digital art, η καλλιτέχνις εκφράζει τη μεταμοντέρνα επαναφορά παλιότερων μοντέλων της φύσης. Γι’αυτό και τα τοπία της δύσκολα μπορεί να ειδωθούν ως ρεαλιστικά καταθέτοντας κάποιαν αλήθεια του φυσικού περιβάλλοντος. Καθώς περιστρέφονται γύρω από το φανταστικό, το αναμνησιακό καθώς ανακυκλώνουν τοπιογραφικές ιδέες από ζωγραφικούς πίνακες του παρελθόντος, είναι εξιδανικευτικά και ανοίκεια. Υπάρχει λοιπόν ένας φαντασματικός χαρακτήρας κι ένας αναστοχασμός στα συγκεκριμένα τεχνητά τοπία, δυό όψεις δεξιοτεχνικά εκφρασμένες με το μιντιακό εργαλείο, τις οποίες αξίζει οι θεατές να περιεργαστούν και να απολαύσουν.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην εικαστική δουλειά μου επέμενα από την αρχή να δείχνω πόσο με γοήτευαν, μου άνοιγαν δρόμους, με κινητοποιούσαν τα ίδια τα υλικά, οι τεχνικές, τα νέα μέσα και η διασταύρωση τους με παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης επάνω στον καμβά. Για τα ζωγραφικά έργα μου είχα στραφεί στο λάδι, την ακουαρέλα, την τέμπερα, τα μελάνια. Είχα χρησιμοποιήσει χαρτιά, φωτογραφίες, υφάσματα και διάφορες επιφάνειες. Είχα δοκιμάσει τις δυνατότητες μου στο κολάζ και είχα πειραματιστεί με μεικτές τεχνικές. Μέχρι που κάποια στιγμή ήρθα αντιμέτωπη, όπως όλοι μας, με τα ψηφιακά μέσα. Ακουσα το κάλεσμα τους και σαν ζωγράφος μπήκα ενεργά στην ψηφιακή πραγματικότητα. Αποδέχτηκα θετικά την πρόκληση της νέας τεχνολογίας και του υπολογιστή μέσα σε έναν πολιτιστικό περίγυρο που συνεχώς μεταβάλλεται κάτω από την επήρεια τους υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία την digital προοπτική του. Στη Kourd Gallery συγκεντρώνονται μια σειρά από τοπία όπου το χρώμα με το οποίο τα δούλεψα οφείλει πολλά στη τεχνολογία. Οι πίνακες που «ζωγράφισα» με κομπιούτερ, κέρδισαν από τη χρήση του αφού το μέσο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει στο χρώμα απίστευτο βάθος –ριζικά μεγαλύτερο από αυτό που πρακτικά μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Όμως το τελικό νέο και συχνά αναπάντεχο ζωγραφικό αποτέλεσμα το μάτι μας το βλέπει και το νοιώθουμε. Αγαπώ τις ελιές, το νερό, τα χωράφια και τα χόρτα, τον ουράνιο θόλο, τα φυλλώματα των δέντρων και τις ρίζες τους. Τα τοπία της έκθεσης είναι μια ομολογία αγάπης στη φύση, μια αναγνώριση της ατελείωτης μαγείας της, μια χειρονομία διεκδίκησης για τη γη και την ομορφιά της που κινδυνεύουν.
ΤΕΤΗ ΚΑΜΟΥΤΣΗ

Βιογραφικό
Η Τέτη Καμούτση που ζει στην Αθήνα, σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήρι του Βρασίδα Βλαχόπουλου. Τελείωσε το τμήμα Γραφικών Τεχνών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου (Σχολή Δοξιάδη). Από το 1980 είναι ιδρυτικό μέλος των δημιουργικών ομάδων “GRID COMPUTER Animation House” Creative Code. Έχει συνεργαστεί, κάνοντας εικονογραφήσεις και καλλιτεχνικές επιμέλειες, με πολιτιστικούς φορείς αναμεσά τους το Μουσικό φεστιβάλ Τζαζ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και την Θερινή Ακαδημία του, τη Λυρική Σκηνή ,το Μουσείο Ακρόπολης κ.α. Τα τελευταία χρόνια η εικαστική δουλειά της είναι επικεντρωμένη στη Digital Art. Ατομικές εκθέσεις και συμμέτοχές της σε ομαδικές, έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (την Νέα Υόρκη, Δουβλίνο,Τεργέστη, Βηρυτό).

Επιμελητής: Ελένη Βαροπούλου
Διάρκεια: 17.10 – 16.12.2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 12 με 8 μμ. και Σάββατο 11 με 3 μμ.
Γκαλερί Κουρντ, Κασσιανής 4 και Φαναριωτών, 114 71, Αθήνα.

ARTWORKS

Τέτη Καμούτση

Αγριόχορτα, 2023

Digital Art, Giclée print on canvas
105 x 140 εκ.

Τέτη Καμούτση

Λίμνη 1, 2023
Digital Art, Giclée print on canvas
105 x 140 εκ.

Τέτη Καμούτση

Λίμνη 2, 2023
Digital Art, Giclée print on canvas
140 x 100 εκ.

Τέτη Καμούτση

Ρίζα, 2023
Digital Art, Giclée print on canvas
140 x 100 εκ.

Τέτη Καμούτση

Δένδρο 3, 2023
Digital Art, Giclée print on canvas
140 x 100 εκ.

EXHIBITION LOCATION

Γκαλερί Κούρντ, Αθήνα.
Κασσιανής 4.

Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 12.00 – 20.00. Σάββατο 11.00 – 15.00