Το αίνιγμα του προσώπου

ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΤΣΙΑΜΠΑΟΛΟ ΡΟΥΣΣΟ

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 06 AΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Γκαλερί Κουρντ παρουσιάζει την πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς με τίτλο «Το αίνιγμα του προσώπου», που φιλοξενεί έργα τριών ζωγράφων του Ζαχαρία Παπαντωνίου, της Πελαγίας Κυριαζή και του Τσιαμπάολο Ρούσσο.

Κάθε ζωγραφισμένο αντικείμενο ή πρόσωπο γεννάει κατά τη θέαση του όχι μονάχα ποικίλα ερωτήματα κοινωνιολογικού, αισθητικού, ιστορικού, πολιτικού ή πολιτιστικού περιεχομένου αλλά και προκαλεί τους θεατές με το αίνιγμά του. Βεβαίως το ανθρώπινο πρόσωπο παραμένει το πιο μεγάλο αίνιγμα, μια δυνατή πρόκληση για τους θεατές μπροστά σε έναν χείμαρρο από σημασίες και ερμηνευτικές δυνατότητες.

Για την έκθεση και τη δουλειά των καλλιτεχνών, γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Βαροπούλου: «Με τις ζωγραφικές προτάσεις τους, η Πελαγία Κυριαζή, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και ο Τσιαμπάολο Ρούσσο στοχεύουν σε μιαν ακραία ανατομία του προσώπου. Στα έργα τους, λάδια, ακρυλικά, παστέλ, σχέδια, μικτή τεχνική, η ανθρώπινη φιγούρα διαλύεται, σβήνεται, διαγράφεται, παραμορφώνεται, αποπροσωποποιείται ή αναδύεται μέσα από όγκους χρώματος ως ένα ασαφές πλάσμα που γεννιέται την στιγμή κατά την οποία το εντοπίζει το βλέμμα του θεατή».

Τα έργα είναι επικεντρωμένα γύρω από την ιδέα της σκιάς, της μνήμης που παλεύει να επιστρέψει και της επινοημένης εικόνας  ανθρώπων με μυστηριακή, φαντασματική, αρχετυπική υπόσταση. Έτσι καθώς οι ζωγράφοι βρίσκονται μακριά από την περιγραφική απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου ή έτσι καθώς αγνοούν τις συνήθεις υποχρεώσεις του πορτραίτου για μια κάποια ομοιότητα με το φυσικό πρόσωπο, τα έργα της έκθεσης εκφράζουν στιγμές του εξπρεσιονιστικού εφιάλτη αλλά και της συμβολιστικής ενδοσκόπησης. Είναι έργα καθαρά ιδιοσυγκρασιακά με αισθησιακή και συναισθηματική υπερβολή ενώ κινούνται προς την περιοχή του  αινίγματος. «Το αίνιγμα του προσώπου» όπως δηλώνεται στον τίτλο της έκθεσης, υπηρετούν ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου με τις άγριες, οργισμένες και άναρχες χρωματικές πινελιές του. Ο Τσιαμπάολο Ρούσσο μέσα από την γλυπτική πάλη του με την materia nuda του χρώματος. Και η Πελαγία Κυριαζή με τους ευαίσθητους χρωματικούς ιριδισμούς της που στεγάζουν το παράλογο, την αίσθηση απουσίας και απώλειας.

ΕΡΓΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Πελαγία Κυριαζή

Καθρέπτης, 2010-12

Μαλακές κιμωλίες και ξηρά παστέλ σε χαρτί
50 x 65 εκ. 

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Pulp scull, 2023

Λάδι σε καμβά
70 x 60 εκ.

Τσιαμπάολο Ρούσσο

Selfportrait with closed eyes, 2012

Oil on canvas
28 x 20 εκ.

ΤΟΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γκαλερί Κουρντ
Κασσιανής 4, 114 71, Αθήνα.

07.02 – 06.04.2024
Τρίτη με Παρασκευή: 12.00 – 08.00 μμ. και Σάββατο: 11.00 – 03.00 μμ.