Προβολή μεγάλες εικόνες

ANIMA DAMNATA

Εγκαίνια : 14/03/2019 Από : 14/03/2019 Μέχρι : 05/04/2019
Ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σημειώνει:
" Τα νέα έργα του Μηνά Σεμερτζιάν που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kourd αποκαλύπτουν έναν κόσμο που μετεωρίζεται μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού... Ο δρόμος που έχει διαλέξει, συχνά μοναχικός και δύσβατος, τον οδηγεί σε μια ανθρωποκεντρική ζωγραφική γεμάτη από συμβολισμούς και μηνύματα, άλλοτε πρόδηλα και άλλοτε κρυμμένα. Η ζωγραφική του απαιτεί την εγρήγορση του θεατή, ώστε εκείνος να μη μείνει απλός θεατής της εικόνας, αλλά να γίνει συμμέτοχος του έργου. 
Ο τίτλος της έκθεσης, παρμένος από το ομώνυμο έργο, συμπυκνώνει με τον πιο εύλογο τρόπο τα νοήματα της τέχνης του. Μια σκοτεινή φράση με μυστηριακό, σκοτεινό περιεχόμενο βγαλμένη μέσα από τους λαβύρινθους της ανθρώπινης ψυχής. Δύο λέξεις που σηματοδοτούν την αγωνία της ύπαρξης, ταυτόχρονα όμως υπονοούν και την αναγκαιότητα της προσωπικής λύτρωσης.
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, ο Μηνάς αναμετράται με τα ανθρώπινα πάθη καθιερώνοντας μια χαρακτηριστική γραφή με εξπρεσιονιστικά στοιχεία και βίαιες συχνά παραμορφώσεις που επιτείνουν την ένταση του έργου και τη δυναμική των συμβολισμών. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανορθόδοξης πορείας, για να θυμηθούμε και τον τίτλο της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη το 2014, ο Μηνάς διάβηκε διαφορετικούς δρόμους, χωρίς όμως ποτέ να απαρνηθεί  τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ζωγραφικής του. "