Η ιστορία της Kourd Gallery

Η ιστορία της Kourd Gallery έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Από τότε η οικογένεια Κουρδογλανιάν καταπιάστηκε με το εμπόριο αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. To 1922, η γκαλερί μεταφέρθηκε στην Αθήνα, για να ξεκινήσει τις εμπορικές της δραστηριότητες στις περιοχές του Μοναστηρακίου και του Κολωνακίου.

Ο άνθρωπος που εισάγει την γκαλερί στον 20ο αιώνα και δίνει νέα πνοή στην εμπορική και καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας είναι ο John Kourd. Ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να φέρει πίσω στην Ελλάδα ένα μεγάλο αριθμό έργων τέχνης σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων. Μεταξύ αυτών: “Historia”, “Φιλόσοφος”, “Βαρβαρέζικη οικογένεια¨, ¨Μούσες¨, “Κοιμώμενο βρέφος” του Νικόλαου Γύζη. “Πρώτα Βήματα”, “Ψυχρολουσία του Εγγονού”, “Κακός εγγονός”, “Κοπέλα με την Ρόκα”, “Κρέουσα” του Γεώργιου Ιακωβίδη. “Περίπατο στο Λιμάνι”, “Ψάρεμα στα ανοιχτά” και “Κακαβιά” του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Όπως και πολλούς άλλους πίνακες διαφόρων ζωγράφων: Θεόδωρος Ράλλης, Νικηφόρος και Νικόλαος Λύτρας, Συμεών Σαββίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Σπύρος Παπαλουκάς, Μιχάλης Οικονόμου, Ουμβέρτος Αργυρός και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων παρουσίας μας στο χώρο δουλεύουμε σκληρά και επίμονα, προσπαθώντας να επιτύχουμε την επιστροφή ακόμα περισσότερων σπουδαίων έργων στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο. Απόδειξη αποτελούν τα πολυάριθμα έργα της συλλογής μας που εκτίθενται σήμερα είτε σε μουσεία, είτε σε ελληνικές και ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές.

Παράλληλα, η Kourd Gallery διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή με αντίκες. Το παλαιοπωλείο  “Λούση Φετζιάν και Ροζίτα Κούρντ” δημιουργήθηκε πριν από 70 χρόνια από τον πατέρα και παππού των σημερινών ιδιοκτητών του. Ο Εγιά Γαζαροσιάν έφθασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας απο την Μικρά Ασία. “Ο πατέρας μας υπήρξε η ψυχή της επιχείρησης. Μικρός στη Σμύρνη, ξόδευε το χαρτζιλίκι του, για να αγοράσει αντικείμενα τέχνης. Στην Αθήνα ήρθε το 1922 και το 1930, σε ηλικία 18 χρονών, άνοιξε το παλαιοπωλείο του στην οδό Πανδρόσου, στο Μοναστηράκι”, θυμάται η Λούση Φετζιάν, η οποία μαζί με την αδερφή της Ροζίτα Κούρντ, ανέλαβαν να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους.

Στη συλλογή συνυπάρχουν κομμάτια διαφορετικών πολιτισμών. Από νεοελληνικά κοσμήματα, λαϊκά κομμάτια, όπως παλάσκες και φυλαχτά, αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα, μπρούτζινοι βυζαντινοί σταυροί και πιάτα, μέχρι εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, τοπογραφικοί πίνακες, ρώσικα ασημικά, γαλλικά και βενετσιάνικα γυάλινα αντικείμενα, τούρκικα γυαλιά Μπέικοζ, καθρέφτες, ευρωπαικά έπιπλα, καθώς και μια σημαντική συλλογή παλιών νομισμάτων.

Σήμερα, υπεύθυνος της Kourd Gallery είναι ο Χάικ Κουρδογλανιάν, ο οποίος μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του και κληρονόμησε από εκείνον την αγάπη, αλλά και τις γνώσεις του πάνω στην τέχνη.

Στόχος της γκαλερί είναι να εκθέτει συλλογές παλαιότερης και σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής τέχνης, καθώς και να προωθεί και να υποστηρίζει το έργο κάθε ταλαντούχου σύγχρονου καλλιτέχνη.