ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙ ΓΕΩΡΓΙΕΦ

Έλληνας – Βούλγαρος

Ένα εικαστικό δίδυμο.

Ο Βαγγέλης Κύρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο μόδας και έπειτα από μια αξιοσημείωτη καριέρα ως σχεδιαστής, στυλίστας και διευθυντής μόδας του περιοδικού Γυναίκα, αφιερώθηκε στη φωτογραφία. Έχει εργαστεί συστηματικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου συνεργάστηκε και με τον Τζόρτζιο Αρμάνι, ενώ έχει φωτογραφίσει προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, ιδίως ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς. Από το 2010 έως το 2018 ακολούθησε με πάθος άλλες μορφές καλλιτεχνικής φωτογραφίας, πέρα από τον κόσμο της μόδας. Το 2014, καθώς η οικονομική κρίση έφτανε στο αποκορύφωμά της, συναντήθηκε με τον Ανατόλι Γεωργίεφ και μαζί έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής καλλιτεχνικής τους συνεργασίας.

Ο Ανατόλι Γεωργίεφ γεννήθηκε στο Σβιστόφ της Βουλγαρίας. Σπούδασε γεωπονία στο Τραμπές και χορό στην Κρατική Σχολή Χορού του Βελίκο Τέρνοβο. Ως παιδί συνήθιζε να ζωγραφίζει σε ύφασμα, ενώ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος καλλιτεχνικών στο δημοτικό σχολείο φιλοτέχνησε το πρώτο του κέντημα: το περίγραμμα ενός λευκού περιστεριού πάνω σε μαύρο καμβά. Νωρίς εκδηλώθηκε η κλίση του στην τέχνη, η οποία τον ώθησε να αναζητήσει πολλούς τρόπους έκφρασης, ανάμεσά τους η εσωτερική διακόσμηση και τα κοστούμια χορού. Το 2007 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα.

Από την πρώτη τους έκθεση ως εικαστικό δίδυμο (Voyage Within, 2019), ο Βαγγέλης Κύρης και ο Ανατόλι Γεωργίεφ προσέγγισαν ενδυματολογικές παραδόσεις από διάφορα μέρη της γης με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Όταν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τούς εμπιστεύτηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οι δύο καλλιτέχνες υλοποιώντας το όραμά τους παρήγαγαν έναν καινούργιο εικαστικό κόσμο μεταξύ φωτογραφίας και κεντήματος. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά τους έχει υποστηριχθεί από μια σειρά κρατικών και ιδιωτικών φορέων, και ιδιαίτερα από το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σεούλ, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το Ίδρυμα Βαλμόν, την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Εκθέσεις τους έχουν φιλοξενηθεί στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας Κρήτης, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Παλάτσο Μπονβιτσίνι στη Βενετία, ενώ νέες εκθέσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και στο Εθνογραφικό Μουσείο της Βουλγαρίας στη Σόφια.

Μέσα από τα μεικτής τεχνικής έργα τους που συνδυάζουν τη φωτογραφία με το κέντημα, ο Κύρης και ο Γεωργίεφ έχουν εμπλουτίσει με κάτι ξεχωριστό τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Τα πορτρέτα της έκθεσης στο Μουσείο της Ακρόπολης έχουν αναφορές στην ιστορία, την εθνογραφία, τη μόδα και τους μουσειακούς θησαυρούς. Εκτός των ενδυματολογικών παραδόσεων, επιστρατεύεται και η θεατρική έκφραση γυναικών και ανδρών που στέκονται μπροστά στον φακό τού Βαγγέλη Κύρη φορώντας αυθεντικά ενδύματα από περασμένους αιώνες. Μετά τη φωτογράφιση, τα πορτρέτα εκτυπώνονται σε 100% βαμβακερό καμβά, όπου ο Ανατόλι Γεωργίεφ επεμβαίνει με τη βελόνα του για να δημιουργήσει διακριτικά επιμέρους λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας χρυσές, ασημένιες, μεταλλικές, μεταξωτές και βαμβακερές κλωστές. Μέσω της textile art, το κέντημα έχει πλέον κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στις σύγχρονες μορφές τέχνης, ενώ στα πορτρέτα του Κύρη και του Γεωργίεφ συνδιαλέγεται δυναμικά με τη σύγχρονη φωτογραφία.

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙ ΓΕΩΡΓΙΕΦ
    25 ΜΑΡΤΙΟΥ - 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙ ΓΕΩΡΓΙΕΦ
    21 - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021